Historie Kasteel De Schaffelaar
Floris van Hackfort
De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de zestiende eeuw toen op de Koewei bij Barneveld een huis stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd.
De oudste bekende eigenaar van het landgoed is Floris van Hackfort. Kasteel De Schaffelaar zoals we dat vandaag de dag kennen, is echter van recentere datum. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis in neo-tudor stijl. Het kasteel werd ontworpen door de architect Arnoldus van Veggel die in de negentiende eeuw ook veel kerken ontwierp. Het pand werd door adellijke gezinnen bewoond tot 1935.
Tijdens de oorlog dienden het kasteel als interneringskamp voor ‘beschermde’ joden. Deze joden kregen een uitzonderingsbehandeling omdat ze voor de Duister hadden gewerkt. Na de oorlog werden in De Schaffelaar oorlogsinvaliden en Zuid-Molukkers opgevangen. Weer later gaf Landhuis De Schaffelaar onderdak aan een stafschool voor de Bescherming Bevolking, een typeschool en een sportschool.

Eind jaren zestig was het huis uitgewoond en verlaten. In 1967 kwam het in handen van de gemeente Barneveld die het eind jaren tachtig volledig liet restaureren. Het combineert de allure van vroegere tijden met de gemakken van deze tijd. Daarmee vormt Kasteel De Schaffelaar vandaag de dag een prachtige locatie voor huwelijken, feesten en zakelijke bijeenkomsten.
Het landgoed er omheen (het Schaffelaarsebos, de koewei en de tuin), werd in 2005 opgeknapt door Het Geldersch Landschap. in 2015 heeft het kasteel een restlying ondergaan.

Beoordeeld met een
- Service op de dag zelf 8,4
- Service offertetraject 8,2
- Flexibiliteit 8,4
- Gastvrijheid - klantvriendelijkheid 8,8
- Aankleding en uitstraling locatie 8,9
- Ligging locatie 8,5
- Eten & drinken 8,4
- Prijs-kwaliteitverhouding 8,1
Neem contact op
Wij helpen je graag met het bedenken en faciliteren van de dag van je leven!
Neem contact op